VRAAG EN ANTWOORD

Wat zijn Tricot Tieten?
Tricot Tieten zij speciale, zachte, lichtgewicht borstprotheses die erg comfortabel zijn. Ze zijn bedoeld voor vrouwen die een mastectomie (borstamputatie), lumpectomie,  bestraling en/of borstreconstructie ondergaan.

Welke informatie moet ik geven om één of meer Tricot Tieten te bestellen?
Om u tricot tieten te kunnen sturen hebben we uw volledige naam, uw postadres, uw bh-maat (bijvoorbeeld 75C) nodig. Ook willen we weten of u één enkele nodig hebt (er is geen verschil tussen links en rechts) of een paar en of u voorkeur hebt voor een kleur (neutrale pasteltint, heldere kleur, donkere kleur). Ook kunt u aangeven of u gebreide borstprotheses wilt hebben voor het zwemmen (Aquaknockers). Deze worden van acryl gemaakt waardoor ze sneller drogen.

Hoe lang duurt het vóór ik mijn Tricot Tieten ontvang?
Ons doel is om binnen 14 dagen u de tricot tieten op te sturen. Bij speciale wensen voor aanpassingen kán het iets langer duren. Als u de breiborsten niet binnen de aangegeven tijd hebt ontvangen, neem dan a.u.b. weer contact met ons op. Misschien is er iets mis gegaan.

Helpt een Tricot Tiet ook als een borst door de operatie of de bestraling ongelijk of scheef is? Of gedurende een reconstructie?
Ja, tricot tieten zijn goed aanpasbaar. Vraag een breiborst aan van uw gewone maat en u kunt eenvoudig de vulling aanpassen aan de behoefte van dat moment. Trek het draadje aan de achterkant daarna weer aan en stop het losjes weer in de vulopening.

Kan ik de maat van mijn Tricot Tieten aanpassen?
Ja, je kunt de Tricot Tieten aanpassen aan je behoefte. De “sluiting” aan de achterkant is zo gemaakt, dat als je de opening groter maakt door de draad die door de laatste steken is gehaald losser te maken, je niet het breiwerk kapot maakt. Je kunt wat vulling eruit halen of erbij doen, de draad weer aantrekken en in het vulgat stoppen. De tricot tieten worden boordevol vulling geleverd, zodat je ze kunt aanpassen aan je behoefte. Heb je toch meer vulling nodig, dan is dit in elke handwerkwinkel te krijgen.

Hoe draag je Tricot Tieten?
Ze kunnen in elke gewone bh gedragen worden, maar natuurlijk ook in een sport-bh of een prothese-bh. Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan ze een beetje vast te naaien aan de bh om verschuiven te voorkomen. Ook zijn er vrouwen die wat meer gewicht willen toevoegen. Dat kan door een kiezelsteen of glazen knikkers in de vulling te doen.

Mijn Tricot Tieten blijven niet goed op hun plaats, wat nu?
Tricot Tieten voldoen in de meeste bh’s, maar het ene model bh werkt beter dan het andere. Een aansluitende, geheel bedekkende bh werkt het beste. Sommige vrouwen maken klittenband aan de Tricot Tiet en aan de bh, maar een veiligheidsspeld kan ook werken. De tricot tieten een beetje vastnaaien in de bh kan ook, want ze kunnen samen met de bh gewassen en gedroogd worden.

Waar zijn tricot tieten van gemaakt?
De tieten zijn gemaakt van zacht (géén wol), goed wasbaar garen en gevuld met FiberFil.
Omdat alle breiers vrijwilliger zijn, worden er allerlei garens gebruikt. We kunnen op verzoek 100% katoenen of bamboe tricot tieten sturen (met vulling van fiberfil).

Hoe was ik mijn Tricot Tieten?
Je kunt je tricot tieten gevuld of ongevuld met de hand wassen, licht centrifugeren en ophangen om te drogen.

Kan ik de Tricot Tieten dragen bij het zwemmen?
Je kunt zwemmen met tricot tieten. We raden aan om dan tricot tieten , gemaakt van acryl of polyester te gebruiken, want die drogen sneller op. Aanbevolen wordt een apart stel te gebruiken voor het zwemmen.

Hoeveel kosten Tricot Tieten?
Ze zijn GRATIS! De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers, dus een bijdrage is altijd welkom, maar niet noodzakelijk.

Tricot Tieten zijn gratis. Wie betaalt ze? Hoe kun je ze gratis uitgeven?
Tricot Tieten worden gemaakt door vrijwillige breiers die zelf het garen aanschaffen. Zij doen dat, omdat ze graag willen helpen en iets voor een ander willen betekenen.
Het vullen en versturen kost natuurlijk ook geld maar we hebben een rekening waarop donaties gestort kunnen worden.
Het beter bekend worden van Tricot Tieten bij gebruikers, artsen, oncologen, mama-poli’s en werkers in de (thuis)zorg is erg belangrijk!

Wie heeft Tricot Tieten uitgevonden?
Een jonge vrouw in Maine (USA), Beryl Tsang, eigenaar van een garenwinkel, had borstkanker. Na haar mastectomie maakte ze breiborsten voor zichzelf. Zij en haar vrienden gingen er meer maken en bedachten de naam Knitted Knockers. Barbara Demorest uit de staat Washington (NW van USA) kwam op het idee de verspreiding grootser aan te pakken en stichtte de Knitted Knockers Support Foundation en de website knittedknockers.org. Ze bereikte daarmee duizenden vrouwen die ze maken en/of gebruiken. In alle staten van Amerika zijn nu groepen die ze maken, maar ook in o.a. Zweden, Duitsland, Engeland, Australië en Japan zijn breiers en groepen die de Knitted Knockers verspreiden.
Voor Nederland is de overkoepelende organistie KnittedKnockers.nl. Het mooiste is als er in verschillende regio’s groepen komen die Tricot Tieten maken en verspreiden (dicht bij waar ze nodig zijn) zodat er weinig (verzend)kosten gemaakt hoeven te worden.

Ik ben een breier, hoe kan ik helpen?
Knitted Knockers worden bij duizenden gemaakt en over de hele wereld verspreid. Met Tricot Tieten willen we hieraan bijdragen in Nederland en België. We kunnen elke hulp gebruiken. Daarom hebben we ook het patroon op onze en op de landelijke website staan. Voor meer informatie (in het Engels) kunt u ook naar knittedknockers.org gaan. Op deze site staan instructievideo’s en enthousiaste filmpjes van de bedenkster, Barbara Demorest.

Welk garen kan ik gebruiken voor de Tricot Tieten?
Belangrijk is dat het garen zacht is (niet prikt of kriebelt) en dat het goed wasbaar is. Realiseer je, dat de gebruikster de Tricot Tiet meestal direct op de (pas beschadigde) huid draagt, dus zachtheid, comfort en wasbaarheid is belangrijk.
Ieder zacht garen (géén wol!) voldoet, maar het beste is bamboe of gemerceriseerde katoen (dat blijft ook na herhaald wassen zacht). 50 gram (ongeveer 100 – 120 meter) is voldoende voor 2 Tricot Tieten. Wil je de tieten haken, dan moet je iets dunner garen gebruiken, want haakwerk is wat minder soepel dan breiwerk.

Wat zijn de meest gevraagde maten?
Alle maten worden gevraagd, maar maat C of groter is het meest gevraagd, meestal in neutrale kleuren.

Waar stuur ik ze naartoe?
Als je niemand kent die ze nodig heeft en als er plaatselijk geen verdeelpunt is, dan kun je ze (ongevuld) sturen naar:
Tricot Tieten
Richtersmaatstraat 2
7574XB Oldenzaal. 
Als je je eigen (mail)adres vermeldt kunnen we je een bedankje sturen.
 
Hoe kan ik helpen?
Verspreid de bekendheid van Tricot Tieten. Spreek er zoveel mogelijk over bij je kennissen en vrienden en misschien ziekenhuizen, thuiszorgorganisatie, fysiotherapeuten en artsen.
Als je kunt, maak (brei of haak) Tricot Tieten! Ook kun je een breiclubje interesseren in het maken ervan.